Prijava
office[@]olicom.co.rs

Pisaći pribor

Stvaranje olovke u suštini je olakšalo samu osnovu naše civilizacije. Kroz pisanje smo uspeli da stvaramo, delimo i učimo.
Olovka je omogućila zadržavanje i razmenu znanja i informacija i stvaranje umetničkih dela. Prvi pisani tragovi na papirusu datiraju 2000 godina pne.
U Starom Egiptu je za telo olovke najčešće korišćen bambus koji je punjen sa tečnošću za pisanje i pritiskom je tečnost izlalzila iz olovke.
Pero za pisanje je najduže korišćena vrsta olovke u istoriji, od VII veka do XIX veka. Najbolja pera su bila od labudova, gusaka i ćuraka.
Potapanjem pera u bočicu sa mastilom se šuplja unutrašnjost pera punila mastilom. Sa razvojem pera menjala se i tehnika pisanja kao i slova.
U početku se sve pisalo velikim slovima jer se mastilo razlivalo a kasnije se pisanje ubrzalo i počinju da se koriste i mala slova.
Džon Mičel iz Birmingema je 1822. godine napravio metalni vrh za penkalo koje se koristilo na isti način kao i pera, potapanjem u bočicu sa mastilom.
Mada se nastanak penkala vezuje za XIX vek, metalni vrhovi za penkala su pronađeni u Starom Egiptu i Pompeji, tako da se nastanak penkala vezuje i za 79.g. ne.
Rumunski pronalazač Petrache Poenaru je 1827. godine patentirao prvo penkalo sa tankom za mastilo.
Luis Edison Waterman je 1884. patentirao napajanje mastilom kroz tri kanala što je omogućilo neprekidan protok mastila i napravio parvu revoluciju u pisanju.
Godine 1888. je Džon Loud patentirao olovku sa metalnom kuglicomna vrhu ali se nije dobro poazala jer je davala ili nimalo mastila ili je pravila mrlje.
Tokom XX veka se nastavlja unapređivanje penkala: pronalazak patrona za penkala, punjive patrone, kombinovanje plastike i metala u proizvodnji,...
Laslo Biro, mađarski novinar koji je radio u Argentini je umesto sporo sušećeg mastila u svoju olovku stavio brzo sušeće mastilo i rotirajuću kuglicu na vrh.
1943, godine Laslo i njegov brat Džordž su dobili patent za novu vrstu olovke - roler olovku.
U oktobru 1945. Milton Rejnolds je pustio u prodaju prvu hemijsku olovku u SAD. Imala je isti koncept kao i Biro-ova olovka, jer je napravljena na osnovu nje, ali i par izmena.
To je bila prva komercijalno uspešna hemijska olovka.

Sajt je informativnog karaktera. Iako nastojimo da redovno ažuriramo sajt, postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo Vas da dostupnost artikala i cene proverite direktno, putem telefona ili elektronskom poštom.