Prijava
office[@]olicom.co.rs

Njegovo veličanstvo USB

USB 1.1 izlaz se pojavio 1990-ih i zbog brzine prenosa od 15 MegaBita u sekundi, svi ostali izlazi su polako izbacivani i prelazilo se na USB.USB1.1
Na proleće 2000.g. se pojavio USB 2.0 sa brzuinom prenosa podataka od 480Mbps a ta brzina je omogućila korišćenje eksternih hard diskova uključujući i USB flash drive. Pojavom malog i kompaktnog uređaja koji je imao dovoljan kapacitet i odličnu brzinu prenosa podataka polako su izlazili iz upotrebe optički mediji poput CD-a i DVD-a.
Najnoviji 3.0 izlaz je revolucionarno ubrzao prenos podataka na nevrovatnih 5.0Gbps! Sada ceo operativni sistem može da bude na eksternom hard disku. I ako je vizuelno konektor  ostao isti, na unutrašnjoj strani konektor je obojen u prepoznatljivu plavu boju.USB3.1
USB type C je samo nov oblik konektora verzije USB 3.1 ali je povećao brzinu protoka do 10Gbps.TypeC
USB flash drive je izmislio Dr.Masuoka koji je radio za Toshibu a"flash" je ime koje je predložio jedan od asistenata jer  je DR. Masouku brisanje memorije podsećalo na blic kamere(flash). 
Prvi USB falsh drive je napravljen 2000. godine u Singapuru u kompaniji Trek Technology i imao je memoriju 8MB(Mega bajta a ne Giga bajta kao što smo mi danas navikli) a prvi USB sa memorijom od 1GB je izbačen 2004.
Brzina kojom se povećava kapacitet USB-a je tolika da se sada više i ne proizvode USB-ovi od 1GB, 2GB i 4GB. Cenovno su se izjednačili USB od 8GB i 16GB a pojavili su se novi USB-ovi od 2TB.
Sajt je informativnog karaktera. Iako nastojimo da redovno ažuriramo sajt, postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo Vas da dostupnost artikala i cene proverite direktno, putem telefona ili elektronskom poštom.