Prijava
office[@]olicom.co.rs

Akcija

Kontakt

Olicom international DOO Beograd

Rudo 2 /212
11050 Beograd

Telefon:   0114157000
Fax:         0112896447
Mobilbi:    063482007
E-mail:      office [@] olicom.co.rs

Tehnička olovka, patent olovka ili minerica

Tehnička olovka ili patent olovka ne mora da se zarezuje i zato je izuzetno popularan pribor za pisanje u kancelarijama. Švajcarski bibliograf Konrad Gesner je 1565.g. je izmislio prvu tehničku olovku. Morala je da bude ručno podešavana i zarezivana. Prva "minerica" koja je imala mehanizam za pomeranje olova su izmislili Sampson Mordan i Džon Isak Hokins u V.Britaniji 1822.g. Od 1837 do drugog svetskog rata(kada je uništena u bombardovanju), kompanije koju je osnovao Mordan - "S.Mordan & Co.", je proizvodila i usavršavala tehničke olovke. Između 1822 i 1874.g. je registrovano 160 patenata vezanih za tehničku olovku. Zokuji Hakajava je 1915.g. je unapredio tehničku olovku i nazvao je"uvek-spremna-SHARP-olovka" (Sharp-oštra). Kada je počeo da dobija veće porudžbine, 1916.g. je otvorio firmu Sharp koja je danas multinacionalna korporacija sa sedoštem u Tokiju. Danas postoje tri vrste mehanizma koji se koriste u tehničkim olovkama: ratchet, screw-based i clutch-pencils. Ratchet imaju dva, tri ili više prstiju koja drže minu. Kada se pritisne kapica patent olovke, prsti se rašire i mina se pomera napred, ali zbog mehanizma koji drži minicu(uglavnom je to gumeni prsten) minica ne izleti celom dužinom. U telu tehničke olovke može da se drži više minica. Screw-based koristi uvijanje mehanizma za izbacivanje i pomeranje minica u ležištu. Clutch-pencils ima takođe prste kao i ratchet, i minica se pomera kada se prsti otvore ali nema sigurnosnog mehanizma, tako da se minica slobodno pomera kada su prsti otvoreni. Clutch-pencils uglavnom koriste deblje minice, od 2mm do 5,6mm i uglavnom imaju samo jednu minu u telu. Najkorišćenije su tehničke olovke sa minicama debljine 0,5mm i 0,7mm. Minice  mogu biti u bojama, različitih debljina( 0.3mm, 0.5mm, 0.7mm,...) i razlikuju se po mekoći - tvrdoći(HB. H, 2H,..6H,B, 2B,...)
rotring tikky

Njegovo veličanstvo USB

USB 1.1 izlaz se pojavio 1990-ih i zbog brzine prenosa od 15 MegaBita u sekundi, svi ostali izlazi su polako izbacivani i prelazilo se na USB.USB1.1
Na proleće 2000.g. se pojavio USB 2.0 sa brzuinom prenosa podataka od 480Mbps a ta brzina je omogućila korišćenje eksternih hard diskova uključujući i USB flash drive. Pojavom malog i kompaktnog uređaja koji je imao dovoljan kapacitet i odličnu brzinu prenosa podataka polako su izlazili iz upotrebe optički mediji poput CD-a i DVD-a.
Najnoviji 3.0 izlaz je revolucionarno ubrzao prenos podataka na nevrovatnih 5.0Gbps! Sada ceo operativni sistem može da bude na eksternom hard disku. I ako je vizuelno konektor  ostao isti, na unutrašnjoj strani konektor je obojen u prepoznatljivu plavu boju.USB3.1
USB type C je samo nov oblik konektora verzije USB 3.1 ali je povećao brzinu protoka do 10Gbps.TypeC
USB flash drive je izmislio Dr.Masuoka koji je radio za Toshibu a"flash" je ime koje je predložio jedan od asistenata jer  je DR. Masouku brisanje memorije podsećalo na blic kamere(flash). 
Prvi USB falsh drive je napravljen 2000. godine u Singapuru u kompaniji Trek Technology i imao je memoriju 8MB(Mega bajta a ne Giga bajta kao što smo mi danas navikli) a prvi USB sa memorijom od 1GB je izbačen 2004.
Brzina kojom se povećava kapacitet USB-a je tolika da se sada više i ne proizvode USB-ovi od 1GB, 2GB i 4GB. Cenovno su se izjednačili USB od 8GB i 16GB a pojavili su se novi USB-ovi od 2TB.

Baterije: nastanak i razvoj

Prva baterija je proizvedena u Mesopotamiji 350 godine pne. To je zemljana posuda u kojoj se nalazi gvozdena šipka oko koje su obmotani tanki bakarni listovi. Ako se doda kiselina u posudu, hemijska reakcija proizvodi električni napon. Pretpostavka je da je baterija korišćena za pozlaćivanje artefakta u Persijskom carstvu. Luiđi Galvani je 1786. godine došao na ideju da postoji "životinjski elektricitet" jer je prilikom disekcije žabe primetio da se delovi mrtve žabe pokreću kada ih dotakne metalnim skalperom.Aleksandro Volta je 1791. putem eksperimenta dokazao da se to događa zbog međudejstva dva različita metala i provodnika. Volta je napravio i prvu vlažnu bateriju koja se sastojala od slojeva bakra i cinka odvojeni kartonom i potopljeni u slani rastvor. Džon Frederik Daniel je 1820. godine napravio bateriju koja je prva korišćena za napajanje komunikacionih uređaja. Prvu alkalnu bateriju je 1955 napravio Luis Uri. A Litijum-jonska baterija koju je napravio Gilbert Njuton Luis još davne 1912. g. je svoju upotrebu trk 1991. g. kada je Sony spojio LiCoO2 katodu, grafitnu anodu i punjivu litijumsku bateriju, u jedan proizvod.
baterija
Sajt je informativnog karaktera. Iako nastojimo da redovno ažuriramo sajt, postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo Vas da dostupnost artikala i cene proverite direktno, putem telefona ili elektronskom poštom.