Prijava


Dymo

DYMO industrija je nastala 1958. godine u SAD i prva je fabrika koja je proizvela štampač etiketa za ličnu upotrebu  . Najpoznatiji proizvod je Dymo traka koja je masovnu upotrebu doživela 70-ih godina prošlog veka. 
DIMO-ovi ručni štampači brzo su prihvaćeni i u industriji i u domaćinstvima i postali su neophodni za potrebe označavanja i identifikacije. Krajem šezdesetih godina prošlog veka, proizvođači DYMO etiketa nisu samo imali snažan rast u Sjedinjenim Američkim Državama, već i u Evropi - toliko da je kompanija odlučila da osnuje evropsko sedište u Sent Niklaasu, u Belgiji. Godine 1978, Dimo je preuzela Esselte Office proizvodi, globalni lider u proizvodnji kancelarijskog materijala. Zahvaljujući Esselteovom uticaju i uspostavljenom prisustvu širom sveta, DYMO distribucija u industriji kancelarijskih proizvoda je dramatično povećana. Od novembra 2005. godine DYMO je deo Newell-Rubbermaid company.
Sa razvojem ručnih obeleživača razvijao se i softver koji olakšava personalizaciju etiketa: proširena je paleta boja koje se koriste na etiketama, omogućena je veza sa pametnim telefonom, Wi-fi konekcija sa kompjuterom i direktna štampa nalepnica sa uređaja.
Dymo nalepnice mogu biti napravljene od različitih materijala, u različitim oblicima i veličinama. DYMO nudi i vodootpornu nalepnicu za mesta koje su izložena vremenskim uslovima i trpe učestala rukovanja. Nalepnice otporne na UV zračenje i velike temperaturne promene namenjene za obeležavanje artikala u hladnjačama, topionicama, auto perionicama,... 

Kancelarijski materijal

Kancelarijski materijal podrazumeva sav potrošni materijal i robu koja se koristi, u preduzeću i drugim organizacijama, od strane pojedinaca u cilju izvršavanja svojih obaveza. Kancelarijski materijal obuhvata širok spektar predmeta koji svoju upotrebnu vrednost iskazuju kroz finalni proizvod nastao njihovim korišćenjem u procesu rada. Postoje tri glavna segmenta kancelarijskog materijala:
1. Kancelarijski priborkancelarijski.pribor
2. Potrošni materijal  potrošni kancelarijski materijal
3. Sredstva za održavanje. sredstva za odrzavanje
  U Kancelarijski pribor spadaju svi mali i veliki predmeti koji imaju višekratnu upotrebu: heftalica, bušač, polica za papir, bela tabla, štampač, tastatura, Knjiga EDI,...
  U potrošni materijal se svrstava sve što jednokratnom upotrebom izvršava svoju namenu: papir za štampanje, municija za heftalicu, nalog za uplatu,...
  Korišćenjem Sredstava za održavanje se prostorije u preduzeću dovode na zadovoljavajći nivo upotrebe i tu spadaju: hemijska sredstva(tečnost za sudove, sapun, hemija za podove,...), sredstva za čišćenje(krpe, mopovi, metle,rukavice,...) i papirni proizvodi(ubrusi, salvete, toaletni papir,...).

U savremenom poslovnom svetu se kancelarijski materijal proširuje novim predmetima kao što su: 3D štampači, ID kartice, ručni obeleživači, itd dok se drugi, bez kojih nije mogla da se zamisli kancelarija, povlače iz upotrebe: fax telefoni, indigo papir, računske mašine, ...

Naliv pero ili penkalo

Naliv pero je olovka koja sadrži unutrašnju rezervoar tečnog mastila. Pero uvlači novo mastilo iz rezervoara i ostavlja ga na papiru putem kombinacije gravitacije i kapilarnog dejstva. Punjenje rezervoaar mastilom može se postići manuelno, putem upotrebe Pasterove pipete (Eiedropper) ili špricem, ili preko mehanizma internog punjenje kojim se stvara usisna sila (na primer, preko mehanizma klipa) ili vakuumom da prenese mastila direktno na vrh. Neka penkala imaju prenosive rezervoara u obliku patrona koja se zamenjuju kada se isprazne.

Prvi istorijski pomen ono što se čini da je naliv pero, datira iz 10. veka. Prema navodima iz knjige "Kitab al-majalis" Ali Abuzar Marija (objavljena  974.), Fatimidski halif el-MU Li-Dina Alah zahtevao je olovku koja neće mrljati ruke ili odeću, pa je napravljena olovka koja je imala boju u rezervoaru.
Postoje dokazi da je penkalo konstruisano i korišćeno tokom renesanse od strane umetnika i pronalazača Leonarda da Vinčija. Leonardov časopis sadrži crteže sa presekom olovke koja izgleda kao olovka sa rezervoarom i koji radi i uz pomoć gravitacije i uz pomoć kapilarnog dejstva. Nekoliko radnih modela je rekonstruisao umetnik Amerigo Bombaro u 2011. godini i oni su od tada izloženi u muzejima posvećenim Leonardu.

Naliv pero je postojalo u Evropi u 17. veku, nemački pronalazač Danijel Schventer opisao je olovku napravljen od dva pera. Jedan pero služio kao rezervoar za mastilo unutar drugog pera. Mastilo je zatvorano unutar perom sa čepom i mastilo se istiskivalo kroz rupicu na vrhu .Možda najpoznatiji ilustrovani opis naliv pera je dao Nicholas Biona (1652-1733) 1702, a drugi precizni opisi naliv pera su iz francuske tek početkom 19. veka. Napredak u razvoju pouzdanog penkala je bio spor sve do sredine 19. veka, zbog nedovoljnognog razumevanja uloge koju pritisak vazduha igra u radu olovke. 

Masovna proizvodnja naliv pera je počela 1828 u Birmingemu u Engleskoj, pošto je Josiah Mason poboljšao i pojednostavio metalni vrh pera za penkalo. Polovina penkala sa metalnim vrhom proizvedenih do sada u svetu su iz Birmingema (Perry & Co). Pelikan iz Hanovera u Nemačkoj je osnovan 1838 a prvo pekalo su proizveli 1929 kombinujući patente Slavoljuba Penkala(otac Poljak a majka Holanđanka) iz 1907. u Zagrebu, Austro-Ugarska monarhija i  Mađara Teodora Kovača iz 1925. Krajem 19-og veka vodeći inovator naliv 
pera van Evrope je Waterman a početkom 20-og veka taj primat preuzima Parker.

Posle 1950. evidentiranjem još nekoliko patenata širom sveta dobijamo naliv pero kako ga i danas poznajemo. Proizvođači poput Montblanc-a, Faber-Castell-a, Parker-a, Waterman-a, Caran d'Ache-a, DuPont-a, Lamy-a,... pretvaraju naliv pero u statusni simbol a zahvaljujući novim patentima i standardizacijom dimenzija patrona, penkala postaju dostupna širokim masama.Naliv pero penkalo


Profesionalni aparat za nalepnice sa simbolima

Prvi elektronski uređaj za etiketiranje kompanija Brother je pustila u prodaju 1988. Do danas je prodato nalepnica u dužini koja bi bila dovoljna da sa njima obavijete Zemlju 114 puta. 
obelezivaci
Profesionalni aparati za nalepnice mogu da se koriste da bi se označavali: peč paneli • kutije za transport • obeležavanje aktivnih i pasivnih komponenti jake i slabe elektroinsatalacije • ploče • poklopci telefonskih priključaka • alati • rek ormari i njihovi kartoni • cevi • kontrola kavaliteta • upozorenja • sigurnosna obaveštenja u vezi sa radom mašina • barkod oznake itd.
Profesionalni ručni aparati za izradu nalepnica imaju predefinisane simbole koji olakšavaju izradu i štampanje nalepnica: 
1. Industrijski simboli u koje spadaju:
    a) Komunikacioni
Komunikacioni simboli
    b) Audio- vizuelni
Audio vizuelni
    c) Sigurnosni
Sigurnosni simboli
    d) Električni
Električni simboli
    e) Simboli Zabrane
Simboli zabrane
2. Uopšteni simboli
    a) Opisni
Opisni simboli
    b) Zagrade
Zagrade
    c) Matematički
Matematički
    d) Grčki alfabet
Grčki akfabet
    e) Indeksiranje
Indeksiranje
    f) Oznake
Oznake
    g) Valute
Valute
    h) Strelice
Strelice
    i) Ostalo
Ostalo
Brother P-touch ima jedinstveni uređaj za laminirano etiketiranje koji kreira profesionalne nalepnice za obeležavanje koje traju godinama.

Obaveštenje o upotrebi ličnih podataka

OBAVEŠTENJE O UPOTREBI LIČNIH PODATAKA

Obaveštenje o upotrebi ličnih podataka

Dobro došli na Olicom international d.o.o.(„Olicom“) web site („Sajt“).

Olicom ozbiljno shvata zaštitu privatnosti pojedinaca, tako da smo sastavili ovo obaveštenje kako bismo vas obaveštavali o tome koje informacije o vama prikupljamo i kako ih koristimo. Ovo Obaveštenje može da se ažurira, tako da bi s vremena na vreme trebalo da proveravate da li ima novosti. Korišćenjem našeg sajta prihvatate uslove navedene u Obaveštenju i našu upotrebu kolačića na način opisan ispod. Ako ne prihvatate ove uslove, nemojte koristiti sajt.

Prikupljanje informacija

U zavisnosti od toga kako koristite naš sajt, možemo da prikupljamo i čuvamo različite tipove informacija o vama. Putem sajta prikupljamo lične informacije kao što su vaše ime i e-adresa kada nam ih pošaljete za određene proizvode i usluge.

Prikupljamo i informacije o vašem internet pretraživaču, uključujući IP adresu računara i lokaciju osobe, tip pregledača, operativni sistem i web stranice koje posećujete. Ako našem sajtu pristupite putem mobilnog telefona ili drugog uređaja, možemo da prikupimo i jedinstveni identifikator koji taj uređaj sadrži. Ove informacije nam omogućavaju da prikazujemo ili oblikujemo relevantan sadržaj i usluge za taj uređaj.

Posetioci Lokacije

Ako pregledate naš sajt, možemo da prikupimo anonimne informacije o tome gde se nalazite, kako se krećete po našem sajtu i kako je koristite. Koristićemo ove informacije da bismo poboljšali funkcionisanje i praktičnost sajta, kao i da bismo pratili kretanje na sajtu.

Možemo da sačuvamo informacije koje navedete za kasniju upotrebu kako bismo procenili kvalitet usluge koju pružamo vama i drugima tokom vremena.

Ako nam pišete, pozovete nas ili nam pošaljete e-poruku, koristićemo vaše podatke da bismo vam odgovorili i sačuvaćemo vašu prepisku sa nama u evidenciji.

Deljenje informacija

Možemo da delimo vaše informacije sa drugim Olicom entitetima kako bismo vam pružili informacije i usluge koje od nas zahtevate i kako bismo poboljšali svoje usluge.

Nećemo deliti vaše informacije sa trećim licima bez vašeg pristanka, osim u slučaju da to od nas zahteva zakon ili državni organ.

Bezbednost

Trudimo se da vaše informacije zaštitimo i primenjujemo odgovarajuće tehničke i organizacione mere bezbednosti kako bismo sprečili neovlašćen pristup vašim informacijama ili njihov gubitak.

Zahtevi koji se odnose na vaše Lične informacije

Možete nam se obratiti u bilo kom trenutku kako biste saznali koje informacije o vama čuvamo ili kako biste zatražili kopiju. Ako želite da izbrišemo vaše lične podatke, treba da nas obavestite. Ako smatrate da su naše informacije neispravne ili netačne, rado ćemo ih ispraviti.
Ako želite da uputite zahtev o bilo čemu gore navedenom ili ako imate pitanje vezano za našu upotrebu vaših ličnih podataka, trebalo bi da se obratite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Izjava o kolačićima

Ovaj sajt koristi kolačiće. Kolačić je mala količina podataka koju generiše web sajt i koju čuva vaš internet pretraživač. Njegova svrha je da zapamti informacije o vama, slično datoteci sa željenim opcijama koju pravi softverska aplikacija. Kolačići obavljaju nekoliko različitih funkcija. Od nekih kolačića suštinski zavisi naša mogućnost da vam na raspolaganje stavimo svoju Lokaciju i pružamo usluge. Kolačići mogu da budu „trajni“, što znači da ostaju na vašem uređaju i kada napustite Lokaciju, ili „privremeni“, što znači da se brišu kada zatvorite internet pregledač. Željenim opcijama za kolačiće možete da upravljate u podešavanjima pregledača, ali imajte na umu da, ako to uradite, neke funkcije Lokacije možda neće biti dostupne ili možda neće biti potpuno efikasne.

Olicom neće lično identifikovati posetioce i neće koristiti kolačiće da bi stupio u kontakt sa vama. Olicom se trudi da uvek poštuje vašu privatnost.

Ukoliko imate pitanja ili nedoumica o tome kako koristimo vaše lične podatke, slobodno nam se obratite na načine navedene iznad.
Sajt je informativnog karaktera. Iako nastojimo da redovno ažuriramo sajt, postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo Vas da dostupnost artikala i cene proverite direktno, putem telefona ili elektronskom poštom.